40 thoughts on “Pencak Silat Tanding Men's Class E Final VIE vs MAS (Day 9) | 28th SEA Games Singapore 2015

  1. Teknik jatuhan yg sgt sempurna dan aku rasa lebih 10 kali jatuhan pesilat dari Malaysia ni. Permainan silat olahraga ni perlukan teknik yg betul, tubuh yang fit dan latihan yg cukup. Lawan tinggi atau rendah bukan penghalang tp kalau gunakan teknik yg betul inshaallah boleh kalahkan pihak lawan. Kepada pesilat2 yg masih aktif aku sgt sarankan cuba tgok game dari pesilat malaysia ni cuba tgok betul2 teknik dia guna di setiap game. Pesilat ni sgt cerdik dan tangkas. Dalam silat olahraga ni faktor kelajuan adalah yg paling utama serta teknik. Tangan dia laju tgkap kaki lawan dan bila dah dpt dia akan cuba jatuhkan dalam beberapa cara smpai jatuh. Kalau korg perasan kalau pihak lawan dpt kaki dia ni mmg susah nk jatuhkan sbb teknik yg dia guna tu menambah berat beban pada lawan smpai xmampu nk buat jatuhan. Salute la kat pesilat ni sbb byk teknik2 yg betul dia tunjukkan dalam live game mcm tu bukan mse latihan. Kadang2 mase berlatih menjadi je teknik kita blajar tu tp bila dalam game satu dua teknik je yg melekat.

  2. Indon ada dangdut. Malaysia ada silat. Melayu dan silat tak dapat dipisahkan. Sama seperti tulisan jawi dan Melayu cabang dari akar yang sama.

  3. silat dapat disiplinkan diri..rakyat mlysia terutama melayu islam harus belajar silat dn pertahankan seni silat melayu di mlysia ni…bagi membina jati diri..

  4. 저 말레이시아선수  실력 대단함..   베트남선수도 실력잇는선수인듯한데  거의 일방적으로 게임을 가져가네    말레이선수 무제한급으로는 모르겠으나  저체급에서만큼은 세계 탑급일것같다

  5. mana hebatnya silat melayu..mcm koboi jadinya..lbh baik xpyh belajar apa2 klu mcm2 punya gaya..klu betul nk wat pertandingan knp xikut undang2 muaythai semua hidup..ni tidak muka xblh tumbuk siku xblh main..tu manja namanya,,sbbtu sukan silat ni dipandang rendah oleh sukan muaythai

  6. Kalau nak tahu semua sahabat hang tuah yang famous memang licik gila. Sebab zaman dulu tak ada benda yang menghiburkan. Orang zaman dahulu practice tiap hari buat mereka perfect. Kalau korang datang ke Shaolin tempel di china, korang akan lihat lantai simen ada pecah sebab tu kita kena practice.

  7. It would be so interesting if taekwondo champions comes in to fight silat champions, let's see how many of these tkd champions end up kissing the ground

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *